Ilmu dan Amal

“Hai Rasul, sampaikanlah apa yang di turunkan kepadamu dari Tuhanmu. Dan jika  tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak  menyampaikan amanat-Nya. 
Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia.  Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir”.  QS.Al-Maaidah [5] : 67
Sabda Baginda Rasulullah SAW, "Sampaikanlah dariku,  walaupun hanya satu ayat."
Petikan Minda :
Miskin harta tidak mengapa,
tapi jangan miskin idea dan jiwa.
Miskin idea buntu di dalam kehidupan.

Miskin jiwa mudah kecewa dan derita

akhirnya putus asa yang sangat berdosa.

ASSALLAMUALAIKUM W.B.T

Saturday, February 13, 2010

kapal selam -tak-boleh-selam!!

Kapal TAK BOLEH Selam: Jurutera Perkapalan Disaran Berkursus Di 1Malaysia

Klik imej untuk gambar besar
Panglima Tentera Laut, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar mengesahkan terdapat kerosakan kecil pada sistem saluran air bertekanan tinggi pada kapal selam pertama negara, KD Tunku Abdul Rahman menyebabkan aset strategik itu tidak boleh menyelam kerana dikhuatiri membahayakan.

Bagaimanapun beliau berkata, kerosakan mekanikal yang dikesan pada 7 Januari lalu ketika kerja-kerja penyelenggaraan dilakukan di Pangkalan Kapal Selam, Teluk Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah itu tidak membimbangkan kerana hanya melibatkan sistem sokongan kapal.

"Kerosakan itu melibatkan bahagian yang menyalurkan tekanan air keluar masuk dan ini menyebabkan kapal tersebut gagal dilancarkan ke bawah permukaan air. Ia berlaku ketika kapal selam berada di limbungan kering dan bukannya semasa operasi,'' katanya.

Sumber *
Komen : Ini merupakan lagi satu kes unik Kerajaan 1Malaysia dimana kapal selam yang dibeli tak boleh menyelam...setakat tenggelam sekejap kemudian timbul balik baik beli kura-kura..Setelah berbilion duit rakyat habis membeli besi buruk ni,kini terpaksa pulak nak membayar kos penyelenggaraan yang entah berapa juta pulak..SPRM tak minat nak siasat ke kes nih..mesti ada "something wrong"dimana-mana yang membuatkan kapal selam yang dibeli tak boleh menyelam lama..nanti sia-sia jer Jurutera TUDM mati katak kat dalam KapalSelam tu..tak dapat bernafas..kerana bernafas dalam lumpur..he..he..Hanya pendapat seorang rakyat Marhaein...

No comments:

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...