Ilmu dan Amal

“Hai Rasul, sampaikanlah apa yang di turunkan kepadamu dari Tuhanmu. Dan jika  tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak  menyampaikan amanat-Nya. 
Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia.  Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir”.  QS.Al-Maaidah [5] : 67
Sabda Baginda Rasulullah SAW, "Sampaikanlah dariku,  walaupun hanya satu ayat."
Petikan Minda :
Miskin harta tidak mengapa,
tapi jangan miskin idea dan jiwa.
Miskin idea buntu di dalam kehidupan.

Miskin jiwa mudah kecewa dan derita

akhirnya putus asa yang sangat berdosa.

ASSALLAMUALAIKUM W.B.T

Thursday, April 29, 2010

Akaun Gmail kena hack!!

Wak tak dapat updated semua blog dan gmail wak sepanjang tempoh dari hari penamaan calun hingga selesai pilihanraya...di Hulu Sel..Wak binggung seseorang dah hack email wak dan tukar password wak..Setiap hari sepanjang waktu kempen wak cuba recover balik email password...hampeh...memang hampeh betui..wak ketinggalan dalam updated sepanjang tempoh kempen..

Baru hari ni Wak dapat recover pasal ada register email lain yang dapat reset password tu...Celakak betui la sapa yang dah hack email Wak..Ni pasti kerja2 gerombolan UBN yang x der kerja lain..menyusahkan orang aje keja nye..Dah lebih 6 tahun guna Gmail sejak dari 2gb lagi..Cuma kesalahan Wak tak pernah tukar2 password dan mungkin terlupa ada buka email di mana2 PC orang dan tertekan remember password semasa buka email..

Kali ni Wak hati2 dengan registerkan email sehingga 3 email untuk recover..Jadi buat teman2 yang guna akaun Gmail...buat langkah berikut supaya akaun anda tak senang di hack oleh orang2 yang tak senang dgn Blogger Rakyat...

1)Buka email dan klik setting dan buka account and import.
2)Bawah sekali klik change account setting
3)Di Security change password anda..guna password yang strong..perkataan dan nombor..jangan guna tarikh lahir sendiri..sapa2 yang tahu birthday anda berpotensi hack akaun anda....
4)Recovering email..tambah akaun email yang lain..verify dan submit ke gmail anda.
5)Isikan no HP anda..boleh recover guna SMS.
6)Buat security question yang tak de orang tahu...hanya anda tahu..

Itu aje buat sapa2 yang rasa dunia Maya ni dah tak selamat..Sapa2 yang tak aware akan terdedah sentiasa...Kini anad hanya di hujung jari..sama di dunia luar..anytime anda berada dalam bahaya..terutama jika keluar larut malam dan bawa keta laju2..Sah anda akan dicap sebagai penjenayah..Jadi jika ada kecemasan waktu pagi..on kan hazard ligth..bunyi hon kuat2..dan bawak laju..Ada polis kejar ..hon 3 ke 4 kali isyarat ada kecemasan dan berhenti sebentar jika diminta..Kalu tak anda akan ditembak..Blow 1ST..ASK LATER...

Saturday, April 17, 2010

Oleh : albanjari
Bahang PRK Hulu Selangor mula panas. Malah kepanasan bahang PRK ini jua turut menenggelamkan isu katak-katak hipokrit yang mewarnai pentas cerita politik bulan lalu. Tidak mustahil, beberapa 'katak' akan dibawa ke Hulu Selangor. Malah sudah banyak 'katak' yang sudah tinggal lama di Selangor dan Kuala Lumpur sejak menang PRU12 yg lalu. Senang cari makan maa..!

Keyakinan yang ditunjukkan oleh BN untuk menang 'besar' juga besar. Jika BN kalah, malulah Najib. Dari 'lebong' Najib, kerajaan BN sudah makin kuat dimata rakyat. Sejauhmana kuatnya, hanya Najib yang tahu.
Sokongan kaum cina juga makin meningkat, kaum cina tak layan 'pembangkang' dah..sekarang ! 1Malaysia makin berjaya. Itu pasal bik momma dah bikin 'bunyi', mau letak PERMATA jika BN menang kelak di Hulu Selangor. Yakin sungguh PM 1Malaysia.

Dan bertambah yakin MIC, bila Samy makin hampir untuk berjaya meletakkan calonnya untuk kerusi Parlimen Hulu Selangor. Pengundi India meliputi 18.98% atau 12,069 di situ. Dengan dalih, bimbang pengundi India 'koner' kepada pembangkang, Najib pasti tunduk dan wala' akan hasrat Samy. Kini MIC sudah bersedia, masakan tidak ? MIC dah buka 150 polling agennya di Hulu Selangor. Makin cerah peluang MIC naikkan calonnya. Umno pulak gigit 'penyapu' ! Penyapu si Khir Toyo...buat menyapu si airmata ketuanan melayu.
(majoriti pengundi melayu di Hulu Sleangor 54% atau 34,302 pengundi)

Dengan sandaran, ketiga-tiga DUN di Hulu Selangor pada PRU12 lalu, calon pembangkang KALAH di semua tempat(ada majoriti lebih 6 ribu) buat BN makin angkuh untuk julang kemenangan di kerusi 'panas' ini. Lebih-lebih lagi kemenangan majoriti yang memihak kepada PKR hanya 198 undi, makin galak dan sombong BN menguak dada untuk menang kali ini.

Malah gerombolan jentera yang berat-berat dah mula dibawa ke Hulu Selangor. Jalan rosak terus dibaiki, rumah rakyat yang dah hampir tumbang ditegakkan segera. Mana-mana masjid mula dikunjungi oleh wakil Bahagian untuk meninjau peruntukan mana yang perlu diberikan. Juta-juta duit akan ditaburkan lagi. Untung rakyat Hulu Selangor.

Untung juga rakyat Hulu Selangor kerana akan berani memberi undi kepada calon MIC kelak. Malah cakap-cakap dan ugutan Hamidah Osman, ketika dahulu, "india dan ular" akan terus dilupakan orang. Ingat apa kata Midah ? Walaupun beliau telah
memohon maaf, tapi cukupkah setakat itu. Lakonan akan terus berjalan. Itulah politiknya Umno dan MIC. Menjadi 'halal' selepas mohon maaf.

Apapun BN janganlah terlalu yakin sangat untuk menang. Rakyat kini bukan semakin bodoh dan bangang. Rakyat kini tidak mudah dilunakkan. Rakyat semakin cerdik menilai tipudaya BN. 50 tahun beb ! Ada jua benarnya, PKR dan Pakatan perlu banyak 'peluru' untuk menentang asakan serangan BN kelak. Tidak mustahil, jika 'peluru' Pakatan kelak terpaksa guna 'made in Taliban'*, jika peluru itu yang diguna pakai, tidak mustahil BN akan tersungkur lagi di Hulu Selangor. (politik-banjar@albanjariONLINE)

Komen: Sepanjang 10 tahun saya di tinggal di daerah Hulu sel ni..daripada awal kawasan yang agak sunyi sepi(Tahun 1999)...hanya kenderaan yang sedikit dan bandar koboi(Bkt sentosa/Beruntung)..kini telah mendadak kehadiran ribuan penduduk baru dari serata negeri...kilang2 baru tumbuh bersama menghadirkan ribuan jua warga asing yang kini mulai menzahirkan kemakmuran bandar(pekan) yang dulu sepi nih..Bersama itu juga lah segala gejala sosial mulai merebak dan menjadi racun dalam daging buat penduduk di sini...Ini kerana begitu banyak pembanggunan yang terbiar menjadi sarang buat mereka melakukan kegiatan mereka tanpa ada pemantauan daripada pihak berkuasa..

UMNO berretorik saban pilihanraya..banyak jalan2 yang hancur..tiang2lampu hanya jadi perhiasan..(tiada lampu..hanya tiang)..akan tetapi pabila tiba pilihanraya kecil..tup-tup..jalan jadi cantik..ada lampu2 jalan yang menyala..hatta di siang hari pun masih menyala..huh..ajaib sunggguh..memang satu Rahmat ni..ada pulak penduduk yang dikategorikan miskin(ada sebuah proton buruk.tv kecil dll)mendapat rezeki..beras sekampit dan telor ayam sepapan..aisey..miskin benor yer penduduk di sini...beras sekampit pun x larat beli..heh..heh..gula2 tu..ambik jangan tak ambik...pangakah lain cerita...apakah mereka fikir dgn gula2 begini Rakyat di sini tak dapat berfikir dengan waras...selama ini peduduk di Rasa umpamanya hatta pondok menunggu bas pun tak ada..Bertahun mereka merayu meminta pondok basa di pekan Rasa..apa yang mereka dapat..pokok kemerdekaan jugak..Tak tahu la sebelum PRK ni..tetiba je tumbuh kot pondok bas kat situ..wak pun x servey lagi ni..Apapun rakya di hulu Sel.sebenarnya lebih bijak daripada mereka...

Thursday, April 15, 2010

Palanivel & Mugilan Putih Mata...


MIC akhirnya berkompromi untuk menerima calon gantian — Ketua Penerangan pusat P. Kamalanathan (gambar) untuk mewakili parti itu bertanding di Hulu Selangor.

Parti komponen ketiga terbesar itu menerima muka baru itu selepas siri mesyuarat membabitkan pemimpin-pemimpin kanan MIC di rumah Presiden Datuk Seri S. Samy Vellu di sini sejak 10 pagi tadi.

Menurut sumber, Samy Vellu kini dalam perjalanan untuk mengadakan pertemuan susulan dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malam tadi MIC membuat keputusan untuk tidak meletakkan calon jika pucuk kepimpinan BN menolak syor mereka iaitu meletakkan Palanivel dan menyerahkan kerusi itu kepada Umno untuk bertanding.

Dengan keputusan ini MIC berlembut dan mengubah pendiriannya.

The Malaysian Insider difahamkan keputusan untuk berkompromi minit-minit terakhir ini terpaksa dicapai sebagai jalan keluar dan bagi memastikan majlis pengumuman calon di Bukit Sentosa petang ini berjalan dengan lancar, sekali gus membawa kemenangan kepada BN.

Malah, difahamkan pada pertemuan pagi tadi, Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN telah menegaskan kepada MIC bahawa pihaknya sanggup menukar Timbalan Ketua Pemuda MIC pusat V. Mugilan dengan calon lain, tetapi bukannya Datuk G. Palanivel yang disyorkan oleh parti itu dua minggu lalu.


Palanivel yang gagal mempertahankan kerusi itu dua tahun lalu dilantik sebagai penyelaras parlimen bagi Hulu Selangor.

Kamalanathan, kelahiran Rawang bandar yang terletak di Bahagian Parlimen Selayang — bahagian jiran dengan Hulu Selangor, merupakan pengarah perhubungan awam syarikat pengedar Beras Jati.

Beliau juga merupakan ahli MIC bahagian Selayang dan penyelaras Pergerakan Putera MIC.

Kamalathan, 44, dilantik sebagai Ketua Penerangan MIC September lalu.

Beliau dan Mugilan telah diteliti oleh pucuk kepimpinan sejak dua minggu lalu walaupun MIC hanya mengemukakan satu nama iaitu Palanivel.

Pengumuman calon BN akan dibuat pukul 4 petang ini oleh Muhyiddin.

Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor akan diadakan pada 25 April manakala penamaan calon pada 17 April.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada PKR, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad akibat barah otak pada 25 Mac lalu.

Daripada 64,500 pengundi, kaum Melayu merupakan pengundi majoriti dengan 34,020 pengundi atau 52.7 peratus manakala kaum Cina dan India masing-masing mencatatkan bilangan 16.964 atau 26.3 peratus dan 12,453 atau 19.3 peratus. -MI
Sumber*
Nampaknya usaha Palanivel kasi telor ayam pada penduduk sini Hulu Selangor bakal menjadi telor busuk..Dan BN gayanya menempah kekalahan sebelum bertarung lagi..Gelanggang awal2 lagi dah dibungkus gara-gara pertikaian calun MIC mana yang layak..Geng2 macaa Palanivel awal2 lagi dah sound..kalu atak tercalun hampir seluruh geng penyamun akan istihar mogok..heh..heh..tak ngundi atau pangkah parti lawan..atau pangkah dua-dua..

Kata Yahudi:Runtuhkan Masjid Al-Aqsa,bina haikal Sulaiman




Pada perhimpunan ilmiah tokoh agama dan cendiakawan semua agama di Mesir dilontarkan satu Isu siapa yang antara penganut agama Samawi (Yahudi,Kristian,Islam) layak masuk Syurga. Pertanyaan ini ditanya kepada tokoh agama Yahudi,Kristian dan Islam yang berada di Pentas.

Tokoh agama Yahudi dan Kristian tidak berani menjawab soalan dan menyerahkan jawapannya kepada Ulama Islam yang menjawab dengan mudah bahawa yang layak masuk syurga daripada semua penganut agama ialah Muslim.Kemudian beliau menjelaskan bagi orang Yahudi yang layak masuk syurga ialah sesiapa sahaja yang beriman kepada Nabi Musa A.S dan bagi orang kristian yang layak masuk syurga ialah sesiapa yang beriman kepada Nabi Isa A.s.Tetapi bagi Umat Islam yang layak masuk syurga ialah yang beriman kepada Nabi Muhammad S.A.W dan semua Nabi termasuk Nabi Musa dan Isa.

Firman Allah yang bermaksud:"Kami tidak membezakan antara semua dengan yang lain daripada rasul-rasulnya"(Surah Al-Baqarah,ayat:285)

Petikan artikel ini diambil daripada keratan akhbar Berita Harian pada hari ahad, 1 November 2009 hasil Nukilan En Abdul Rahman Haqqi dalam ruangan Ulul Albab.Artikel ini membincangkan tentang kesucian agama Islam yang perlu dipertahankan dengan melindungi Masjid yang menjadi kiblat pertama Umat Islam iaitu masjid Al-Aqsa yang terletak di Baitulmaqdis.Pencabulan hak berulang kali dilakukan Zionis sememangnya mencabar maruah Agama Islam


Adakah anda tahu bahawa kota(baitulmaqdis) ini dianggap sebagai kota suci bagi Islam,Kristian dan Yahudi kerana dikatakan ketiga-tiga agama ini mempunyai nilai kudus pada kota berkenaan.

Adakah anda juga tahu mengapa orang Yahudi bermati-matian ingin memusnahkan Masjid Al-Aqsa itu?

Untuk pengetahuan saudara/saudari sekalian,niat sebenar Israel ini bukan lagi satu rahsia yang perlu diteka-teki lagi.Perkara ini sememangnya sudah diketahui oleh masyarakat dunia.Segala tipu muslihat dan helah yang ditonjolkan oleh Zionis untuk meruntuhkan Masjid Al-Aqsa sememangnya dilakukan dengan perancangan yang teliti demi membina masa depan buat kaum Yahudi.

Apakah perancangan Masa depan Itu?

Perancangan masa depan yang menjengkelkan itu ialah membina semula The Solomon temple atau dikenali juga sebagai

Haikal Sulaiman

Di manakah lokasinya?

lokasi kuil itu ialah Masjid Al- Aqsa!!

Jika sebelumnya kaum Zionis ini secara bersembunyi, bahkan berdolak dalih, namun bulan Februari lalu mereka telah menyatakan secara terbuka, ingin menghancurkan Masjid Al-Aqsa.Mereka sudah lama berusaha untuk merobohkan Masjid al-Aqsa kerana keinginan mereka untuk membangun kembali Haikal Sulaiman (The Solomon Temple), di atas reruntuhan Masjid Al-Aqsa. Tetapi mereka masih menyembunyikan matlamat mereka.

Apa itu Haikal Sulaiman (The Solomon Temple)


Haikal Sulaiman dipercayai didirikan pada tahun 960 SM oleh Nabi Sulaiman a.s, 370 tahun kemudian bangsa Babylon menaluk Juruseleem dan menghancurkan kuil tersebut. Setelah itu, tentara Parsi yang dipimpin Cyrus menaluki Yerusalem dari tangan Bibilon dan membangun semula Haikal Sulaiman.Tetapi pada tahun 70 M, pasukan Romawi menyerang Jurusalem dan menghancurkan kembali Haikal Sulaiman meratakannya separas tanah.Kurun demi kurun berlalu, namun cita-cita kaum Zionis-Yahudi untuk membangun kembali Haikal Sulaiman terus membara. Kerana bagi mereka Haykkal sulaiman yang termaktub dalam torrah (kitab Taurat) itu adalah pusat dunia dan di situ bakal lahirnya Massiah (pembela) bagi kaum Yahudi. Jadi mereka memerlukan persedian untuk menyambut Massiah.


Rancangan telah lama disusun, ketika gerakan Zionisme Internasional memulakan kongres pertama di Bassel, Swiss, tahun 1897, seorang paderi besar Yahudi, Theodore Hertzl menyerukan agar semua Yahudi dari seluruh dunia kembali semula ke Tanah Palestin yang disebutnya dalam Taurat sebagai sebagai Tanah Perjanjian.Atas pendapat kaum Zionis, bahawa di bawah tanah Masjid Al-Aqsa inilah Haikal Sulaiman berdiri. Sebab itu, mereka berpendapat tidak ada pilihan lain kecuali menghancurkan Masjid Al-Aqsa dan kemudian membangun kembali Haikal Sulaiman di atasnya.Dalam keyakinan Yahudi yang sesungguhnya telah tersasar dari Taurat yang dibawa oleh Musa A.S., bangsa Yahudi meyakini bahawa di suatu hari nanti seorang Messiah (penyelamat) akan menjadi pembela kaum Yahudi dan memimpin dunia. Inilahlah yang menjadi intipati perjuangan mereka untuk merebut kembali Baitulmaqdis.Mereka percaya, Kuil Sulaiman mesti dibina untuk menyambut kedatangan Messiah yang akan bertakhta di atas singgahsananya. Sedangkan bagi kaum Yahudi yang menolak Zionisme, bagi mereka, Messiah sendirilah yang akan datang dan memimpin pembangunan kembali Haikal Sulaiman yang pada akhirnya diperuntukkan bagi pusat pemerintahan dunia (One World Order).


Bagi Lokasi sebenar Kuil Sulaiman, para sejarawan masih berbeza pendapat. Ramai yakin kuil itu berada diluar kawasan Misjid Al-Aqsa. Tetapi dikalangan orang Yahudi percaya kuil tersebut berada di bawah Masjid Al-Aqsa. Itulah sebabnya mereka mengali terowong dan mencari bukti di bawah masjid.


Penggalian juga sebagai salah satu strategi untuk meruntuhkan masjid itu. Antara usaha merosakkan Masjid Al-Aqsa ialah pada tahun tahun 1969 simana sekelompok Yahudi fanatik membakar Masjid ini. Mereka juga terus melakukan penggalian di bawah tanah Masjidil Aqsa dengan alasan untuk kajian arkeologis.


Belum cukup dengan itu, di dalam terowongan-terowongan yang digali, mereka juga mengalirkan air dalam jumlah besar dengan tujuan menggoyahkan kekuatan tanah di bawah masjid agar asas masjid menjadi tidak stabil.Sekarang, tentara Zionis sudah secara terang-terangan hendak menghancurkan Masjidul Aqsa. Mereka tidak berdalih lagi. Apakah ini merupakan tanda bahwa mereka sudah yakin bahawa sebentar lagi Messiah yang dinanti-nantikan akan segera hadir?


Hari AkhirSelepas berdirinya Kuil Sulaiman, ‘Presiden’ Zionis-Israel akan menghantar sepucuk surat kepada Perdana Menteri Itali (Vitican), meminta agar Itali mengembalikan seluruh harta karun dan benda-benda berharga untuk memenuhi kompleks Tahta Suci kepada mereka.Kaum Zionis masih ingat, ketika di tahun 70M, pasukan Romawi menyerbu Yerusalem dan banyak harta karun dari Kuil Sulaiman di curi dan membawanya ke Vatikan.Jika harta karun sudah dikembalikan, maka ada satu syarat lagi menjelang hadirnya Messiah, yakni mereka harus menyembelih serta membakar seekor kambing betina berbulu merah berusia tiga tahun dan belum pernah melahirkan anak. Untuk tujuan ini pun kaum Zionis telah membuat persiapan. Mereka mencipta proses kajian genatik, di tahun 1997, mereka telah mencipta seekor kambing dengan ciri-ciri tersebut.Hanya saja, penyembelihan dan pembakaran sapi merah ini misti dilakukan di atas kaki Bukit Zaitun.Masalahnya, daerah ini sekarang belum dijajah Zionis-Israel seperti wilayah Palestin lainnya. Kaki Bukit Zaitun masih berada di tangan Palastin. Sebab itu, kaum Zionis selalu berusaha menghalau orang Palestin dari wilayah itu.


Memperdaya Orang Kristian untuk mencapai tujuannya, kaum Zionis tidak berusaha sendirian. Mereka juga memperdaya musuh-musuhnya yakni umat Kristian dan kaum Muslimin. Untuk memperdaya umat Kristian, kaum Zionis menyusupkan nilai-nilai Talmud ke dalam Bibel seperti yang terjadi atas Injil Scofield atau Injil Darby.Bahkan Injil versi King James sebagai Injil rasmi Barat pun demikian.


Sebab itu, tidak aneh jika sekarang ini sikap politik umat Kristian seolah-olah membantu kaum Yahudi. Padahal di dalam banyak ayat-ayat Talmud, kaum Yahudi ini begitu benci terhadap Kristian.Keyakinan Injil juga menyebutkan tentang hadirnya The Christ kembali ke muka bumi (Maranatha atau The Second Coming) dalam wujud Tuhan. Kaum Yahudi menyatakan pada Kristian bahawa The Christ tidak akan turun selagi Haykkal tidak didirikan.Kesamaan pandangan inilah yang membuat orang-orang Kristian mendiamkan diri bila kaum Zionis hendak menghancurkan Masjid Al-Aqsa.

Orang-orang Kristian ini telah ditipu dan diracuni Zionis sehingga tidak mampu membangkang dan mereka lupa bahawa salah satu agenda utama Zionis ini adalah juga menghancurkan Takhta Suci Vatikan dan memindahkannya ke Yerusalem.Menurut keyakinan Yahudi, jika Messiah sudah bertahta di atas singgahsana Haikal Sulaiman, maka Messiah itu akan memimpin kaum Yahudi untuk memerangi siapa pun yang tidak mau tunduk pada The New World Order, yakni si Yahudi itu sendiri.

Jadi kesimpulannya disini.,berhati-hatilah penganut agama Islam dan Kristian kerana Yahudi sememangnya kaum yang dilaknat di muka bumi Ini.

Wednesday, April 14, 2010

HambaMu

Ya Allah! Engkau celikkanlah rohku
Agar jasad lahirku patuh kepada-Mu
Hidupkanlah jiwaku agar jawarihku
Taat dan setia kepada-Mu

Tuhan!
Hidupkanlah rohku dengan mengingati-Mu

Tuhan!
Hidupkanlah jiwaku dengan rasa bertuhan
Bangunkanlah jiwaku dengan rasa kehambaan
Agar fitrahku dapat dikembalikan
kepada asal kejadian
Fitrah semula jadi sebelum dirosakkan
Dia telah kenal Tuhan
Dia telah berjanji kepatuhan dan ketaatan

Tuhan!
Janganlah Engkau biarkan rohku di dalam kebutaan
Nanti kelak dia tidak akan kenal lagi kebenaran
Janganlah Engkau tinggalkan jiwaku buta
Hingga dia tidak kenal lagi Tuhan dan kebenaran

Tuhan!
Peliharalah fitrahku
Janganlah sampai ada yang merosakkannya
Jagalah fitrahku agar ia tetap dengan sifat asalnya

Tuhan!
Rosak fitrahku
Maka rosaklah jawarihku
Rosak fitrahku, rosak pulalah syariatku
Yang paling aku takut, jangan sampai rosak
perhubunganku dengan Tuhan
Kalau berlaku, punahlah kehidupanku
dunia dan Akhirat

Sia-sialah umur dan kehidupanku
Malanglah aku dan binasalah aku
Oleh itu sekali lagi harapanku kepada-Mu
Jagalah fitrah semula jadiku
Aku tidak mampu menjaganya kerana banyak ujian
Engkau sajalah yang mampu menjaganya....

Tuesday, April 6, 2010

Petrol Naik lagi???

Jangan ada yang sasau dan naik sawan Mei depan. Sasau kerana tentu harga barang akan naik mencanak. Bukan setakat pembeli yang sasau, peniaga juga akan sasau kalau setiap hari terpaksa 'berkelahi' dengan pembeli kerana harga barang tiba-tiba jadi mahal. Kesian pembeli dan peniaga, kerana mereka 'rakyat', bukan kerajaan. Tahap sawan juga pasti meningkat, sawan 'bermusim'. Apa tak sawan? Jika sekarang ni pun rakyat teruk menjerut poket dan perut bagi meneruskan kehidupan, tentu makin teruk 'sawan'nya bila harga minyak petrol akan cecah RM3 dan lebih bulan depan. Apapun 'modal' ini sungguh berguna untuk P094, hulu Selangor !Seterusnya...

PUTRAJAYA, Jan 8 – The mechanism for fuel pricing in Malaysia has finally been finalized and controlled under one mechanism, which also takes the high and lower income group people into consideration, according to Finance Trade Minister Tan Sri Anuar Ali.
“From May 1, the fuel will be pegged at RM 3.90 per litre for RON97, while RON95 will increase to RM 3.70 per litre. However, the prices of national-made vehicles will be lowered by at least 40 percent. For example, a full-spec family sedan Proton Persona 1.6 litre engine will cost around RM 23,000.00 excluding road tax and insurance. Import tax and excise duty will be revised to only 30 percent, from the current 200 percent. Imported vehicles such as the new Toyota Camry 2.4 litre engine will cost around RM 65,000.00.” he said.

The mechanics has been said to be undertaken by a team of experts from Australia and Canada who were earlier briefed on the issue of subsidy in this country, whereas after consideration by the transport minister, they have signed the constitution that the system will be made on May 1, the day it goes into effect.

Under the new system, there will be a major effect on the existing consumers who have already purchased a vehicle and to those who are in the midst of repaying the loan of their vehicle to their financial institutions.

Ahmad Tajuddin said the government might also re-introduce a cash return annually to Malaysians who own a 1,500 cc and below vehicle. The amount have yet to be decided but he assured that the amount will compensate the price of fuel by at least half to eligible Malaysians based on bumi quota.

– SkyNet News Asia

P/s : Wak dah agak dan mungkin akan menjadi kenyataan..pasal tetiba mekanisma cara membezakan kasta rakyat dimansuhkan mesti para thinktank Najib akan fikir cara lain nak siksa rakyat..nak kutip balik duit yang dah banayak lebur kat 1Malaysia..F1 dan program2 yang menguntungkan kroni2 mereka sahaja..tidak rakyat...Inilah dia Rakyat didahulukan..utk memeras keringat..gaji polis dinaikkan ciput jer..gaji lain2 pekerja sendiri mau ingat la..tapi ambik balik melalui kenaikan haraga minyak dan lain2 barangan..Hidup BN..senonim dgn nama BN..Barang Naik..


catatan :Ni lawak post jer...he..he..

Saturday, April 3, 2010

Pilih pemimpin yang tidak fasik

“Seseorang yang memimpin kaum Muslimin dan dia mati sedangkan dia menipu mereka (rakyatnya), Allah akan mengharamkan baginya syurga” [HR Bukhari dan Muslim].

Jika menipu rakyat sudah tidak mencium bau syurga, apatah lagi bagi para pemimpin yang menzalimi rakyatnya, melakukan penyelewengan, rasuah, merampas harta rakyat serta memantau dan menangkap rakyat yang cuba melakukan muhasabah ke atas mereka agar menerapkan Islam.

Apakah kita sebagai Muslim tetap mahu mengambil golongan yang zalim sebagai pemimpin? Siapakah pemimpin yang zalim jika bukan pemimpin yang tidak berhukum dengan hukum Allah (kerana) firmanNya,

“Barang siapa yang tidak berhukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim” [TMQ al-Ma’idah (5):45].

Pemimpin yang ada pada hari ini adalah pemimpin yang hanya mementingkan kuasa dan harta semata-mata dan langsung tidak mengendahkan hukum Allah? Berapa banyak sekalipun peringatan dari Al-Quran dan al-Hadis mengenai kedudukan mereka, termasuklah peringatan yang menyentuh tentang azab neraka yang bakal mereka hadapi, namun ternyata para pemimpin ini tetap keras kepala dan berhati batu serta senantiasa berpaling dari kebenaran. Mereka tetap menzalimi rakyat, tetap memakan harta rakyat, tetap menolak hukum Allah dan terus sujud kepada hukum barat. Alangkah beraninya mereka melakukan semua itu, seolah-olah janji (azab) Allah itu satu kepalsuan bagi mereka!

Kita tetap wajib melakukan muhasabah terhadap mereka. Berpalinglah dari pemimpin ini agar kita tidak menyesal suatu hari nanti, hari di mana tidak ada gunanya penyesalan walau seluas tujuh ratus lautan sekalipun.

Justeru , periksalah apa yang pemimpin kita lakukan, jika mereka berada di jalan yang benar, maka taatilah mereka, namun jika mereka menyimpang dari kebenaran, luruskanlah mereka dan jika mereka enggan, maka tinggalkanlah mereka. Berpalinglah dari pemimpin yang membawa kita ke jalan yang dimurkai Allah dan berusahalah untuk mewujudkan seorang pemimpin yang beriman dan bertaqwa.


"Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukanmu” [TMQ Muhammad (47):7].


P/S : Semalam telah datang org2 besar ke Hulu Selangor konon lawatan kerja tau apa2 saje..selama ni kws Hulu ni memang jarang pemimpin datang maklumlah Hulu kan..begitulah jika sseorng pemimpin yang hipokrik kita lantik..bila mereka rasa perlu barulah mereka akan datang konon memberikan bantuan dan sebagainya tapi hakikatnya tiada apa pun pembanggunan yang mereka reliasasikan..hanya janji tinggal janji saban pilihanraya..beringat sebelum kena lebih baik..janganlah dah terkena baru sibuk..fikir2kan lah wahai pengundi di Hulu Selangor..

Share It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...