Ilmu dan Amal

“Hai Rasul, sampaikanlah apa yang di turunkan kepadamu dari Tuhanmu. Dan jika  tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak  menyampaikan amanat-Nya. 
Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia.  Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir”.  QS.Al-Maaidah [5] : 67
Sabda Baginda Rasulullah SAW, "Sampaikanlah dariku,  walaupun hanya satu ayat."
Petikan Minda :
Miskin harta tidak mengapa,
tapi jangan miskin idea dan jiwa.
Miskin idea buntu di dalam kehidupan.

Miskin jiwa mudah kecewa dan derita

akhirnya putus asa yang sangat berdosa.

ASSALLAMUALAIKUM W.B.T

Thursday, July 29, 2010

Sekolah Menengah Kebangsaan Terlanjur,Bandar Melaka

Dengan rasa bangga dan penuh rasa bertanggungjawab..Pak Menteri Ketam ni memberikan cadangan yang pada fikiran beliau amat bernas dan pasti akan berjaya jika dilaksanakan.Selepas ini para remaja yang terlanjur tidak perlu bimbang kerana kerajaan membela nasib mereka ini.Sudah ada sekolah untuk mereka yang terlanjur dan secara tak langsung seperti menggalakkan lagi penzinaan yang telah mereka lakukan.

Beginilah pemikiran nombor wahid pemimpin umno dan juga ketua menteri yang konon berfikir di luar kotak..Ini bukan fikiran luar kotak..ini pemikiran diluar hotak.Segala idea dan cadangan yang dikemukakan bukannya hendak membenteras kegiatan keruntuhan moral remaja Melayu khususnya akan tetapi sebaliknya pula.Mungkin asasnya cadangan itu perlu dilaksanakan kerana kini telah ramai remaja yang keciciran sekolah akibat terlanjur,akan tetapi apakah ini merupakan satu langkah yang bernas dan dapat membasmi keruntuhan moral pelajar-pelajar?

Sepatutnya sebagai pemimpin apatah lagi sebagai ketua menteri disebuah negeri yang penuh dengan sejarah ini belajar daripada sejarah mereka sendiri,dimana di zaman kesultanan Melaka dahulukala Melaka runtuh oleh kerana skandal sex dan rasuah yang melibatkan kesultanan Melaka itu sendiri.Semasa kesultanan Melaka yang memperkasakan undang-undang Islam jauh sekali kes-kes zina ini apatah lagi kes-kes keruntuhan moral dan akhlak.Mstar , Rabu Julai 28, 2010

Melaka Galak Remaja Mampu Supaya Kahwin Awal

MELAKA: Sidang Dewan Undangan Negeri, Rabu, diberitahu, Majlis Agama Islam Melaka (Maim), telah meluluskan dua resolusi iaitu menggalakkan remaja yang berkemampuan berkahwin awal dan membenarkan pelajar mengandung meneruskan persekolahan mereka.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, resolusi Maim bertarikh 18 Mei lepas itu adalah satu rumusan untuk mengatasi gejala sosial di kalangan remaja Melayu di negeri itu.

"Ibu bapa perlu menerima hakikat ini, sekiranya kalangan remaja yang mempunyai nafsu luar biasa untuk bernikah, kita kahwinkan dia dan jangan tahan," katanya menjawab soalan Chua Kheng Hua (BN-Bemban) mengenai indeks jenayah di negeri ini pada persidangan Dewan Undangan Negeri, Rabu.

Beliau berkata resolusi Maim itu adalah rumusan bengkel sosial untuk menangani gejala sosial di kalangan remaja dan bagi remaja yang ingin berkahwin awal melakukan demikian selepas menjalani sesi kaunseling.

"Ini untuk mengelakkan maksiat kerana cara halal ini (berkahwin) lebih baik daripada melakukan perbuatan haram iaitu seks di luar nikah," katanya.

Beliau juga berkata, sebanyak 112 kes rogol dilaporkan pada tahun lepas dan 40 kes bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini manakala bagi kes buang bayi, satu kes pada tahun lepas dan tiga kes dari Januari hingga Jun tahun ini.

Mohd Ali berkata, kebanyakan kes rogol melibatkan remaja Melayu dan pada awalnya adalah perbuatan "suka sama suka" sebelum ia diketahui oleh ibu bapa gadis yang terlibat dan membuat laporan polis.

Dewan yang bersidang sejak tiga hari lepas ditangguh kepada tarikh yang akan ditetapkan kelak.

No comments:

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...