Ilmu dan Amal

“Hai Rasul, sampaikanlah apa yang di turunkan kepadamu dari Tuhanmu. Dan jika  tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak  menyampaikan amanat-Nya. 
Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia.  Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir”.  QS.Al-Maaidah [5] : 67
Sabda Baginda Rasulullah SAW, "Sampaikanlah dariku,  walaupun hanya satu ayat."
Petikan Minda :
Miskin harta tidak mengapa,
tapi jangan miskin idea dan jiwa.
Miskin idea buntu di dalam kehidupan.

Miskin jiwa mudah kecewa dan derita

akhirnya putus asa yang sangat berdosa.

ASSALLAMUALAIKUM W.B.T

Tuesday, June 19, 2012

Salahkah Lewatkan Solat Untuk Bekerja?

Peringatan besar buat para pekerja di dunia ini !!
Sekiranya telah masuk waktu solat, BERHENTI BUAT KERJA seketika !!

BERHENTI BUAT KERJA seketika !!

Fokuskan tumpuan anda untuk laksanakan Solat !!“Tapi aku busy, aku kena siapkan kerja dulu ! kalau tak siap, macam mana nak dapat rezeki untuk sara family aku? Lagipun,banyak masa lagi.. nanti aku solatlah..”Sampai hati anda mengeluarkan kata-kata sebegitu!!

Anda Lupakah?! Siapa yang beri REZEKI @ KEJAYAAN ??


“ ALLAH !! ”Ya.. Sudah pasti !! Allah yang Maha Kaya itulah yang memberi rezeki kejayaan buat para pekerjaNya. Maka,solatlah..وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا لَا نَسْأَلُكَ رِزْقاً نَّحْنُ نَرْزُقُكَ وَالْعَاقِبَةُ لِلتَّقْوَى“Dan perintahkanlah keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami tidak meminta rezeki daripadamu,bahkan Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan akibat (yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa.” (20:132)Semua pekerja akan berjaya.. Berjaya di dunia dan akhirat! Tapi dengan satu syarat!“Bekerja mengikut apa yang Allah suruh & Tinggalkan apa yang Allah larang! Tanpa bantahan!” Solat merupakan salah satu daripada perintah Allah!Mudahnya, “Siapa serius mendirikan Solat,dia akan kekal Berjaya!”Allah sudah janji..قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَSesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ(yaitu) orang-orang yang khusyu’ dalam solat,

(23:1-2)Anda faham bukan??

Maka..

JANGAN HARAP KEJAYAAN AKAN DATANG kepada kita

andai solat yang merupakan perkara asas dalam mentaati perintah Allah,

DITINGGALKAN..

atau DILEWAT-LEWATKAN..

atau DIPERMAIN-MAINKAN..

……………………………………………………………………………………………………………………….“Tapi kenapa orang bukan Islam yang tidak solat itu boleh berjaya?”Terima kasih atas soalan itu..

Jawapan saya mudah,“Orang bukan Islam suka DUNIA tetapi tidak suka AKHIRAT..

lalu Allah bagilah mereka DUNIA.

Sebaliknya,Orang yang betul-betul Islam suka akan DUNIA & AKHIRAT..

lalu Allah bagilah mereka kedua-duanya.”Orang yang tidak beriman dengan Allah dan akhirat,sanggup bekerja siang dan malam semata-mata untuk DUNIA.

Tidak kira susah atau mudah,semua kerja akan diusahakan agar dapat berseronok di dunia. Dengan izin Allah,mereka dapat kejayaan dunia itu. Bukankah rasulullah s.a.w sudah berpesan ;“Dunia adalah penjara bagi orang mukmin dan Syurga bagi orang kafir.” (Riwayat Muslim)Begitulah.. Orang bukan Islam akan fokus dengan Dunia.Lalu apabila sudah penat bekerja untuk dunia, Allah akan bagi mereka peluang untuk berehat di dalam Neraka buat Selama-lamanya!Rehat sepuas-puasnya!Adakah kita yang bergelar Muslim ingin menjadi seperti mereka??

Bekerja keras semata-mata untuk Dunia?? Tidak mahu solat? Lewat-lewatkan solat? Fikir-fikirkan..Ingat.. Jangan sesekali kita minta dunia sahaja! Mintalah DUNIA untuk tujuan akhirat !!فَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍMaka di antara manusia ada orang yang berdoa: “Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia”, dan tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat nanti. (2:2000)وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِDan di antara mereka ada orang yang berdoa: “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dpd siksa neraka.” (2:201)Pelajar juga adalah pekerja.Peringatan ini juga khusus untuk para pelajar kerana mereka turut termasuk dalam kelompok yang bekerja. Tidak kira pelajar PMR,SPM,STPM,MATRIKULASI,ASASI,DIPLOMA,IJAZAH,MASTER mahupun PhD, mereka semua adalah pekerja yang bekerja untuk menyelesaikan tugasan pendidikan.Periksa diri masing-masing..

Adakah disebabkan sibuk belajar atau mengulangkaji pelajaran..anda selalu tinggalkan solat ??

atau anda selalu lewat-lewatkan solat terutama solat subuh??Dalam erti kata yang mudah,anda tidak serius menjaga solat??Jika jawapan jujur kita adalah “YA”..

Bagaimana Allah hendak memberi kejayaan kepada kita??Beringatlah.. kadang-kadang kita sibuk berusaha supaya berjaya,

Tapi kita langgar perintah Tuhan yang memberi Kejayaan.

Lalu Layakkah kejayaan itu muncul??Mahu berjaya ketika bekerja? Maka seriuslah dalam Solatmu..

sumber*

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...